Kinesitherapie

Image

Algemene kinesitherapie

Bij Progress kan iedereen terecht - van jong tot oud, sporter of niet-sporter - voor de behandeling van zowel acute fysieke klachten als chronische pijnklachten.

Op basis van een vraaggesprek en uitgebreid klinisch onderzoek gaan we op zoek naar de oorzaak van jouw probleem. Samen met jou stellen we een persoonlijk behandelprogramma op. Jouw behandelprogramma is steeds een combinatie van verschillende behandelmethoden zoals manuele therapie, myofasciale technieken en oefentherapie.

Ontdek hier enkele voorbeelden van klachten waarmee we jou kunnen helpen:

  • Musculoskeletale klachten: klachten in de spieren of gewrichten, denk hierbij aan nek- en rugklachten …
  • Acute lichaamsklachten: een spierscheur, enkelverstuiking of schouderklachten na een luxatie …
  • Chronische pijnklachten: reumatische klachten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew of klachten als gevolg van andere auto-immuunziektes. Verder ook aandoeningen zoals fibromyalgie of chronisch vermoeidheidssyndroom.

Kortom, elke blessure of pijnklacht die je verhindert om te doen wat je graag zou willen doen.

Image

Revalidatie

Het revalidatieproces na een operatie, ongeval of ziekte is vaak een moeilijke, eenzame periode en neemt meestal veel tijd in beslag. Een doelgerichte aanpak en persoonlijke begeleiding zijn onmisbaar voor een optimaal herstel en het bereiken van je doelstelling.

Niet enkel na een operatie, maar ook voorafgaand aan een operatie kan kinesitherapie een meerwaarde vormen voor jouw herstel. Het volgen van een pre-operatieve behandeling resulteert immers in een sneller herstel met minder kans op complicaties na de operatie.

Image

Myofasciale en manuele therapie

4xT® methode

Tijdens onze manuele behandelingen werken we steeds volgens de 4xT® methode. Deze nieuwe behandelingsmethode combineert myofasciale release technieken met manuele-, viscerale- en tapetechnieken.

Het unieke aan deze methode is dat de fascia en de functionele samenhang tussen de verschillende structuren centraal staat. In plaats van symptoombestrijding wordt de oorzaak van het probleem aangepakt om blokkades op te lossen, waardoor de gewrichten en spieren beter functioneren en pijn vermindert of verdwijnt. Dit resulteert in een snellere en effectievere behandeling.

Wil je meer weten over de 4xT® methode?

Image

Sportkinesitherapie

Revalideren na een kruisbandoperatie, hamstringblessure, achillespeesontsteking of een ander sportletsel. Elke blessure is anders en vereist een specifieke aanpak. Niet enkel voor professionele atleten, maar ook voor recreatieve sporters kunnen blessures onzekerheid en frustraties met zich meebrengen.

Wij zien elke blessure als een kans om je lichaam beter te leren kennen en je sportieve prestaties naar een hoger niveau te tillen. Tijdens het revalidatieproces wordt er rekening gehouden met je sportieve doelen en de specifieke vereisten van jouw sport. Doorheen de revalidatie motiveren we je, dagen we je uit om je grenzen te verleggen en sturen we je bij waar nodig. Het doel is jou sterker te laten terugkeren, zowel fysiek als mentaal.

Blessurepreventie

Voor een sporter is het voorkomen van een blessure of het vermijden om te hervallen in een oude blessure net zo belangrijk als het herstel ervan. Doelgerichte training en oefentherapie op maat van jouw sportieve doelen, rekening houdend met de noden van je sport, kunnen de kans op een blessure verkleinen.

Door middel van een screening in functie van het opsporen van factoren die je prestatie of bewegingskwaliteit kunnen belemmeren, stellen we het juiste preventieprogramma op.

Image

Kaakproblematiek en aangezichtspijn

Orofaciale kinesitherapie

Problemen met het kaakgewricht kunnen leiden tot allerlei klachten in het lichaam en hierdoor hinder veroorzaken in het dagelijks leven. Denk hierbij aan problemen met kauwen, geeuwen en praten als gevolg van een beperkte mondopening. Het kaakgewricht kan ook elders in het lichaam problemen veroorzaken, zoals aangezichtspijn, nek- en hoofdpijn, oorsuizen (tinnitus) …

Hieronder enkele voorbeelden wanneer een behandeling van de kaak jou kan helpen:

  • Pijn als gevolg van parafuncties, zoals klemgedrag of tandenknarsen (bruxisme), lipbijten, tong persen …
  • Bij een pijnlijke klik van de kaak als gevolg van een discusproblematiek, zoals een anterieure discus verplaatsing (ADD).
  • Na een tandheelkundige ingreep, zoals een extractie (verwijderen van een tand).
  • Na orthognatische chirurgie (kaakcorrecties)
Image

Littekenbehandeling

Littekens en de hiermee gepaard gaande fysiologische impact dat littekenweefsel kan vormen voor de rest van het lichaam is al te vaak een vergeten aspect binnen de medische wereld.

Littekenweefsel kan immers vele klachten veroorzaken binnen het lichaam. De bindweefselverklevingen veroorzaakt door het litteken kunnen eender waar in het lichaam de beweging van een gewricht of orgaan belemmeren. Daarnaast kan het littekenweefsel ook het herstel vertragen.

Tijdens de behandeling van littekens wordt er naast de fysiologische factoren ook uitvoerig aandacht besteed aan de psychologische impact die het littekenweefsel kan vormen.

Hieronder enkele voorbeelden wanneer littekenbehandeling jou kan helpen:

  • Nek- en schouderklachten na bestraling, okselklieruitruiming of borstoperaties …
  • Rugklachten ontstaan na een keizersnede of andere operaties in de buik. Denk hierbij aan buikwandcorrectie, gastric bypass, verwijdering van de galblaas …
  • Andere indicaties voor littekenbehandeling kunnen zijn: brandwonden,
  • Esthetische ingrepen (borstvergroting of -verkleining), post-operatief na een totale knie- of heupprothese …